25 Mayıs 2017 Perşembe

e - FATURA UYGULAMASI MEVZUATI HAKKINDA SIKÇA SORULAN SORULAR - 2



2- e-Fatura  sistemine kayıtlı kullanıcı  perakende satış fişi/ödeme kaydedici cihaz fişi kullanabilir  mi?

VUK  167  Sıra  Nolu  Genel  Tebliği  uyarınca  fatura  kullanmaları  zorunlu  bulunanların  fatura  yerine perakende  satış  fişi  kullanmaları  durumunda,  bu  kişiler  açısından  perakende  satış  fişleri  geçerli  olmayacaktır.
Ancak,  Vergi  Usul  Kanununun  mükerrer  257?nci  maddesinin  Maliye  Bakanlığına  verdiği  yetkiye  dayanılarak yayımlanan VUK 204 Sıra Nolu Genel Tebliği ile, mükelleflerin ticari faaliyetlerine ilişkin olarak    yerlerinde  kullanılmak  ve  tüketilmek  amacıyla  satın  aldıkları  (kırtasiye,  büro  ve  temizlik malzemeleri  gibi)  ve  bedeli  fatura  düzenleme  mecburiyetini  belirleyen  kanuni  haddi  aşmayan  diğer  bir anlatımla,  perakende  satış  fişi  (veya  yazar  kasa  fişi) düzenleme  sınırları  içinde  kalan  mal  ve  hizmet bedelleri için düzenlenen perakende satış veya yazar kasa fişlerinin gider belgesi olarak kabul  edilmesi uygun görülmüştür.
İşletmenin tüketimi dışında, satışa konu olacak mal ve hizmetlerin alımlarında ise bedeli ne olursa  olsun fatura alınması, defterlere faturalara dayanılarak kayıt yapılması gerekmektedir. Buna göre, e-fatura sistemine kayıtlı bir şirketin, e-fatura sistemine kayıtlı diğer firmalardan işyerinde kullanmak ve tüketmek amacıyla satın aldığı
(Kırtasiye, büro ve temizlik malzemeleri gibi ) ve fatura kullanma sınırının altında kalan alımlarını, perakende satış fişi veya ödeme kaydedici cihaz fişi ile belgelendirmesi mümkün bulunmaktadır.
Uygulamanın sahada yalnızca bir istisnası olup, akaryakıt istasyonlarında pompa
ÖKC'lerden düzenlenen  ÖKC fişleri karşılığında e-Fatura düzenlenmesine gerek olmayıp, söz konusu ÖKC fişleri tutarına bakılmaksızın fatura yerine geçer belge kabul edilecektir. 

Bu nedenle bu kapsamda yapılan işlemler için ÖKC fişi düzenlenmiş ise ayrıca bir e-Fatura aranmamalıdır.

Kaynak : http://efatura.gov.tr

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

e - FATURA UYGULAMASI MEVZUATI HAKKINDA SIKÇA SORULAN SORULAR - 13

Dahilde işleme izin belgesi kapsamında düzenlediğim efaturalar, fatura üzerinde ait olduğu DİİB numarası bulunmadığı gerekçesiyle GTB y...